Rustykalna - wiejska tarta z rabarbarem


Wczesne lato kojarzy mi się z wakacjami na wsi. 
W dzieciństwie spędzałam je bowiem u mojej ulubionej cioci na wsi pod Łodzią. 
Wszystkie smaki i zapachy z tego okresu, pozostały ze mną do dzisiaj.
Szczególnie rabarbar, który na wsi, to rośnie akurat gdzie chce :-)
  

rustykalna tarta z rabarbarem, kruche z rabarbaem


Ja swój, do posadzenia na miejskiej działce, musiałam wyprosić od zaprzyjaźnionej ogrodniczki.  Inaczej byłabym skazana tylko na jego kupowanie.

A jego smak jest dla mnie wyjątkowy. Wiem, że są osoby, które  jego kwasowatości nie znoszą.
Ja jestem z tego pokolenia, które latem zajadało się rabarbarem maczanym w cukrze, gasiło pragnienie kompotem z jego udziałem i wyjadało go ostatniego okruszka ciasto drożdżowe  ze słodką kruszonką i jego kwaśnym  dodatkiem.
Kiedy więc tylko zaczyna się na niego sezon, na warsztat wchodzi kruche ciasto  z rabarbarowym nadzieniem.
Tym razem, ku pamięci wiejskich i beztroskich wakacji, postanowiłam wykonać rustykalną tartę z rabarbarem.
 
ciasto z rabarbarem
Ciasto jest proste, a przy tym efektowne i bardzo smaczne.

I co najfajniejsze - możecie wykonywać je przez cały rok, wykorzystując dowolne, ulubione owoce, 
a zimą skorzystać z mrożonek.

RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM 


Składniki na ciasto:

-  1,5 szklanki mąki ( ja używam krupczatki),
-  150 gram masła,
-  3-4 łyżki cukru,
-  jajko,
-  szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

-  500 gram rabarbaru,
-  3-4 łyżki cukru, można połączyć w dowolnych proporcjach z waniliowym,
2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

Na stolnicy lub w misce mieszamy kolejno: mąkę, pokrojone w kawałeczki masło, cukier, sól, a na końcu jajko. 
Wyrabiamy gładkie ciasto. 
Owinięte w folię schładzamy pół godziny w lodówce (ja wrzucam do zamrażalnika).

Rabarbar pokrojony na małe kawałeczki, mieszamy z cukrami i mąką. Odstawiamy na czas chłodzenia ciasta.

Ciasto wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Pozostawiamy dolny papier i układamy ciasto w formie. 
Na środek wykładamy nadzienie (ja dodaję do niego często płatki migdałowe lub skórkę pomarańczową), zostawiając lekki odstęp   od brzegów. 
Za pomocą dolnego papieru i łopatki formujemy zawijane brzegi ciasta.
Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach.
Ja dodaję mniejszą ilość cukru do ciasta i nadzienia, bo po upieczeniu posypuję je obficie cukrem pudrem.
Aby podkreślić sielski, letni charakter deseru, posypałam tartę suszona lawendą :-) Polecam spróbować, bo smak jest oryginalny.

tarta z lawendą, ciasto z lawendą, tarta z rabarbarem

 
A jako dodatek, z pozostałego rabarbaru, przygotowujemy kompocik:-)

kompot z rabarbaru, letni kompot, co do picia na upaly


Lubicie tarty? Może macie jakiś oryginalny pomysł na jej przygotowanie ?

51 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Piec nie lubię, ale chętnie bym takiego ciasta sprobowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kiedyś nie lubiłam pichcić. To chyba przychodzi z wiekiem🙂

      Usuń
  2. Ciekawy przepis, ja ostatnio jestem fanką tart na słono, np z buraczkami, łososiem i serem kozim. Pyszka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować takiej wytrawnej tarty.

      Usuń
  3. Uwielbiam rabarbar - jego kwaśny smak po prostu czaruje! Zapiszę sobie przepis - jeżeli tylko będzie rabarbar w warzywniaku to popełnię. Podoba mi się ten trik z lekkim zawinięciem brzegów- nie wpadłam na to:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przesądza właśnie o jej rustykalnym charakterze. Kiedyś podobnie robiono kołacze🙂

      Usuń
  4. Bardzo łatwy przepis. Ja ostatnio robiłam "kaleke" to ciasto z jednego jajka i kakao, również z rabarbarem. Niestety zbyt kwaśne i rabarbar za twardy. Muszę spróbować go podgotować i wtedy dodać do ciasta.
    Ale z pewnością zrobię w tygodniu z truskawkami, albo czerwona porzeczką.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz go krótko sprażyć na patelni z cukrem.

      Usuń
  5. Tarty uwielbiam, są szybkie i łatwe do zrobienia, mój mąż najbardziej lubi tartę z białą czekoladą i borówkami, a mi najlepiej smakuje taka jesienna z pierwszych jabłek z ogrodu i dużą ilością cynamonu, chociaż innymi też oczywiście nie pogardzę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto🙂

      Usuń
  6. Ja tez jestem z tego rabarbarowego pokolenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis rzeczywiście prosty, ale taka leniwa jestem, że korzystam z ciasta francuskiego. A może jednak się skusze?
    Tarta wygląda smakowicie.:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Porywam przepis - zmienię tylko owoc (choć rabarbar uwielbiam). A kompot z dodatkiem kostek lodu w upalny dzień jest rarytasem.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ja robić przez cały rok z różnymi owocami, a nawet masą serową czy migdałową i wyjdzie wtedy mazurek🙂

      Usuń
  9. Mniam mniam ale mam teraz smaka na jakieś pyszne ciacho. Serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow. Uwielbiam rabarbar w przepisach, Twoja tarta wygląda cudownieee aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  11. narobiłaś mi apetytu na taką tartę

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda świetnie :D
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam rabarbar i wszystkie nowalijki o tej porze roku. Tyle jest dobroci, że mogłabym być latem i jesienią wegetarianką😉

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda efekt końcowy, super przepis. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda, już mi ślinka pociekła a ja przed poranną kawą w pracy :-( Uwielbiam rabarbar w niemal każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  16. Chętnie wypróbuj i zzaskoczę męża tym że to nie znowu tradycyjny biszkopt :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Dodalas post z dwoma rzeczami, które uwielbiam - tarta i rabarbar - najpyszniej!

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam rabarbar, na pewno skorzystam z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię rabarbar we wszelkiej postaci, ale chyba nigdy nie piekłam tarty !? Teraz to na pewno spróbuję ! Tylko nie widzę w przepisie ani proszku do pieczenia ani sody. Czy to się upiecze ?
    Buziaczki posyłam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruche ciasto nie wyrasta, więc nie potrzebuje wspomagacza :-)

      Usuń
  20. Tarta wygląda na super smakowitą. Lubię rabarbar i to bardzo. Również spędzałam dzieciństwo na wsi i tam się tym stołowaliśmy. Wieś nazywa się Kanie, czy jakoś tak. Bardzo fajnie się tam bawiłam za dzieciaka. :) Pozdrawiam bardzo serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda smakowicie. Muszę przekonać się do rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam tarty i rabarbar. A zdjęcia apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmm... wyglada pysznie! A spod wychodzi Ci mocno twardy? Ja dzisiaj piekłam tartę i jakaś taka twarda mi wyszła. Może zmięknie od kremu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest zawsze odpowiednio krucha. Nie wiem jakiej mąki użyłaś, może tu jest problem.

      Usuń
  24. Dla mnie rabarbar to też smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam tarty z przeróżnymi dodatkami. W niedzielę za mną chodziła, ale stanęło na maślankowym. W następną na pewno będzie tarta według Twojego przepisu ale z malinami, chyba.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie🙂 Ja uwielbiam wiśnie i następną taką zrobię.

      Usuń
  26. Jakoś nigdy nie robiłam tart ale uwielbiam orzeźwiający smak rabarbaru! Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam rabarbar - można go jeść i jeść i nie jest za słodki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam każdy przepis z dodatkiem rabarbaru

    OdpowiedzUsuń
  29. O proszę! Ja też z tych, co ledwo umyty rabarbar z ogródka babci w cukrze maczali ;) a dziś tylko ciasto rabarbarowe w całości pochłaniam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Nie piłam nigdy takiego kompotu, chętnie bym go spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Obłędnie wygląda ta tarta :) Planowałam piec placek z rabarbarem, ale chyba zmienię zdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje, więc zabieram przepis i buziaki zostawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. O tak, jestem z tych, którym wakacje kojarzą się zdecydowanie z pobytem na wsi. Tartej z rabarbarem nie jadłam jeszcze, za to w dzieciństwie zajadałam się zupą z rabarbarem. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  34. u mnie w dzieciństwie akurat rzadko pojawiał się rabarbar ale lubię ten smak i myślę, że na dniach wykombinuje coś rabarbarowego , może nawet skorzystam z Twojej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam tarty!!! Choć wstyd się przyznać, ale częściej kupuję niż piekę sama...;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ślinotoku dostałam oglądając te zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  37. Apetycznie wygląda,być może upiekę na niedzielę, ale z innymi owocami, ponieważ z rabarbarem niedwno piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Świetne ciasto :) Mnie rabarbar jakoś w tym roku ominął w cieście. Teraz na tapecie są wiśnie :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwielbiam rabarbar! A kompot z niego jest najlepszy :) Jejku, jak to ciasto apetycznie wygląda! Mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Ale fajny i prosty przepis na tartę :) Można ją przyrządzić z każdymi owocami :) Podkradam i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Mój Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 world by Holly , Blogger