Przetwory z papierówek - puszysty mus


Gotowanie, pichcenie, przetwarzanie, suszenie...
Oto, co mnie ostatnio absorbuje. 

Przetwory z agrestu

Kosmetyki handmade 

Taką mamy porę roku, ciśnie się na usta :-) 
Oczywiście można prawie wszystko kupić gotowe w sklepach, ale jaki to smak, jaka satysfakcja, jeśli coś jest zrobione własnoręcznie.
Do tego dochodzi kawałek własnej działeczki i owoce, które po mocnym obcięciu gałęzi, urosły jak szalone.

Jabłko papierówka zawsze kojarzyło mi się z żółtym, miękkim, kartoflanym w posmaku owocem. Jako, że gustuję w jabłkach twardych, soczystych i kwaśnych, papierówkę tolerowałam tylko zerwaną wprost z drzewa. Nie za bardzo kojarzyłam ją z jakimkolwiek przetwórstwem.
Okazuje się, że papierówka świetnie nadaje się na przetwory. Kiedy jabłko stanie się już dojrzałe i zbyt kartoflano-miękkie do zjedzenia, albo jest spadem, można je przerobić na doskonały mus z papierówek.

mus z jabłek, mus z papierówek, przetwory z papierówek


MUS Z JABŁEK PAPIERÓWEK.

 

Jabłka w ilości jaką posiadacie, należy umyć, obrać i okroić wokół ogryzka.
Można pobawić się w krojenie w ósemki i wycinanie środka, ale prostszą metodą jest jego maksymalne skrojenie i odrzucenie niejadalnego środka.
Jabłuszka umieszczamy w garnku i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzamy do ich rozdrobnienia. Nie ma potrzeby dodawania wody chyba, że będą mocno się przypalały, to dolewamy odrobinkę.
Kiedy masa będzie już konsystencji musu, wyłączamy ogień.
Jeśli chcecie uzyskać kompletnie gładką masę, można ją dodatkowo zmiksować, wcześniej trochę ją wystudzając.  

W zależności od dojrzałości jabłek i preferencji smakowych, można dodać cukier oraz cynamon. Wtedy ponownie doprowadzamy masę do wrzenia i gorącą władamy do słoiczków.
Ja zawsze dodatkowo pasteryzuję przetwory ok. 10 minut.

Pierwszą partię wykonałam z dodatkiem dwóch łyżek fruktozy i łyżeczki cynamonu. Jabłek nie obrałam ze skórki, więc uzyskałam coś na kształt pieczonego jabłka.
Druga partia jest już obrana i bez żadnych dodatków.
Widać jak jabłuszka zachowały ładny, żółty kolor. 


mus z jabłek, mus z papierówek, przetwory z jabłek
Taki mus wykorzystujemy do deserów, twarożku,  naleśników, placuszków czy wyjadania wprost ze słoiczka :-). Jako dodatek do pożywnej kolacji, czy śniadania.
Ja mus jabłkowy dodaję do owsianki albo kaszy.


danie na śniadanie, kasza na śniadanie

I tu uwaga. 
Często jadałam  go z kaszą jaglaną na śniadanie. Kasza ta jest szeroko reklamowana jako zdrowy produkt, szczególnie dla kobiet.
I owszem tyle, że ma wysoki indeks glikemiczny i dla osoby zdrowej jest OK, ale jeśli ktoś z jakiegoś powodu musi utrzymywać dietę, to są lepsze rozwiązania. 
Ja odkryłam kaszę pęczak. Do tej pory kojarzona wyłącznie z mięsnym dodatkiem kasza, doskonale smakuje z takim musem.
 kasza na śniadanie, danie na  śniadanie, kasza z jabłkiem
Ma niższy indeks glikemiczny niż jaglana i przez to dłużej czuję się syta. Polecam! 


Lubicie papierówki? Macie jakieś inne sposoby na ich wykorzystanie? 



50 komentarzy:

  1. Jeszcze w takim wydaniu ich nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Papierowki prosto z drzewa - smak wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mam robie a ja zawsze pod biorę kilka słoików, uwielbiam jesienią dodawać do ciast czy drożdżówek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja z kolei jadam musy z jabłek z płatkami owsianymi na śniadanie - oczywiście od czasu do czasu :) A z musu z papierówek można też chyba z powodzeniem robić szarlotkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że się nada. Ja do szarlotki jabłka kroje w kostkę, tak lubię bardziej.

      Usuń
  5. Ja nie przepadam za papierówkami - są dla mnie zwykle zbyt mdłe i miękkie. Wolę inne gatunki jabłek - tak zwane "kwachy" ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie się zastanawiałam co zrobić z moich papierówek. Dzięki za inspirację! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię papierówki podobnie jak Ty bezpośrednio z drzewa. Z tych jabłuszek robię soczki.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. W tym roku papierówek urosło mnóstwo. Z niedojrzałych nastawiłam ocet. Część zjadły kozy. Mus jabłkowy sam oraz z dodatkiem porzeczek, malin, jeżyn będę robić od jutra. Swoje przetwory są najlepsze i najdzrowsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak robisz ocet? byłabym wdzięczna za przepis!

      Usuń
  9. Za dzieciaka uwielbiałam papierówki, te zbierane z ziemi i te zrywane z drzewa ale na "stare lata" trochę mi się kubki smakowe poprzestawiały i z jabłkami ogólnie jakoś na bakier :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi paoierówki kojarzą się z dzieciństwem. Mus kiedyś robiłam ale ostatnio nie mam na niego weny ,może dlatego że moje chłopaki wolą np.powidła, za które to biorę się po niedzieli :-) Ale Twój przepis jest super, jak i prezentacja - bardzo zachęcająca...

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie, że masz papie papierówki :) Fajne pomysły na lekki posiłek, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Za musami nie przepadam, za to papierówki zerwanej prosto z drzewa nigdy nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki domowy mus jest świetny, my jemy go z naleśnikami oraz dodaję do ciasta kruchego

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy nie jadłam. Ale wydaję się idealny do ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubie papierówki, fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Taki mus przygotowuje z różnych jabłek, moja córka uwielbia go z naleśnikami

    OdpowiedzUsuń
  17. nigdy nie robiłam musu z papierówek,czas żeby to naprawić:))))

    OdpowiedzUsuń
  18. Papierowki, to jablka mojego beztroskiego dziecinstwa - uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Ojej, cierpię na niedosyt <albo niedojad ;)) agrestu... Wszystko wygląda tu przepysznie!
    Ola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A papierówki to moje dzieciństwo i pieczenie z babcią <3 OLA

      Usuń
  20. Zamierzam zrobić przetwory. Jabłka to moje ukochane owoce. A jak myślisz, czy przetwory bez cukru długo utrzymają się? Czy jednak lepiej dodać troszkę ksylitolu lub innego słodzika? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce mają naturalny cukier, który je konserwuje. Zapasteryzuj słoiczki dla pewności.

      Usuń
  21. Ależ zrobiłaś smaku. :) Twoje śniadanie jest takie piękne i co ważniejsze zdrowe. Chętnie zjem taki mus jabłkowy z dodatkiem cynamonu. Zdjęcia jak zawsze piękne i klimatyczne. :) Uściski. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mnie się zawsze papierówka kojarzyła z szarlotkami Babci:)!

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam takie musy... i kaszę również - w każdej postaci!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Papierówki - smak wakacji u babci :)) Nie robiłam musu z papierówek nigdy, ale spróbuję :) Brzmi i wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak mi ktoś podrzuca papierówki, to przerabiam, a w zimie są jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  26. Masz rację, papierówki znam z dzieciństwa, niestety teraz rzadko je widuję. Mus robiłam kiedyś i natychmiast znikał, nigdy nie zdążyłam zawekować. :)
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zjadłabym chętnie takie śniadanko. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam takie przetwory ;) Kojarzą mi się z dzieciństwem i wspólną zabawą w kuchni <3

    OdpowiedzUsuń
  29. No to pędzę po jabłuszka z ogródka :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam mus jabkowy, zwłaszcza do naleśników i grzanek :)

    Pozdrawiam cieplutko :))

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja nieraz łączę różne kasze i jem z jabłkiem i cynamonem. Fajny wpis

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszny jest:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  33. Moja mama robi musy ale ja jakoś za nimi nie przepadam, wolę papierówki z drzewka ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Heh, a u nas na wsi tak obrodziły papierówki, że brakuje pomysłów jak je wykorzystać, co by się nie zmarnowały. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  35. Papierówki kojarzą mi się z wakacjami i dzieciństwem. Lubię je jeść prosto z drzewa. Musi nie robię bo mam ich mało.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ty wiesz, kiedy z pomysłami się pojawić. Wczoraj skrzynkę papierówek w prezencie dostałam i już wiem, co z nimi zrobię.Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo lubię. I to mi przypomina ze muszę się brać za niego bo teraz urodzaj papierowek

    OdpowiedzUsuń
  38. Czy niedodawanie cukru zda egzamin i jabłka będą zakonserwowane? Sama pasteryzacja powinna wystarczyć?

    OdpowiedzUsuń
  39. Odjechanestudia19 lipca 2018 23:04

    Uwielbiam agrest

    OdpowiedzUsuń
  40. papierówki to smak mojego dzieciństwa, uwielbiam wszystkie z nimi związane przetowry

    OdpowiedzUsuń
  41. Dla mnie wszystkie jabłka, to tylko z drzewa. Gdy już poleży 2-3 dni w domu, to już wcale nie mam na nie ochoty, tak samo jest z papierówkami. A mus to świetna sprawa, wyobrażam sobie jaki musi by pyszny z cynamonem... od razu zapachniało mi szarlotką :D
    U mnie na tapecie renklody :D
    Ściskam serdecznie, Agness <3

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja uwielbiam jabłka właśnie za to, że można je jeść w sumie pod każdą postacią!

    OdpowiedzUsuń
  43. Też uwielbiam mus jabłkowy. Dodaję do naleśników i owsianki:)

    OdpowiedzUsuń
  44. O papierówki uwielbiam:), przypominają mi dzieciństwo, taki mus u nas robiło się zawsze i potem do wszystkiego do ryżu, do płatków, do naleśników, no i szarlotka- super. Szkoda że na rynku niestety nie dostępne te jabłuszka, tylko działkowicze je mają. Pozdrawiam serdecznie Iwona J.

    OdpowiedzUsuń
  45. Sąsiad miał! Ileż to razy skakaliśmy przez ten jego płot! :) Dziękuję za słodkie wspomnienia! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi ogromnie miło, jeśli podzielisz się ze mną swoją opinią na poruszany w tym poście temat.
Dziękuję, że poświęcasz mi chwilę swojej uwagi :-)

Mój Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 world by Holly , Blogger