Awokado na zdrowie i urodę


Awokado przez długi czas było dla mnie owocem nieznanym.

Generalnie nie przepadam za egzotycznymi owocami, z powodu ogromnej ilości cukru jaką zawierają 

i nieatrakcyjnych dla mnie walorów smakowych. No może, z wyjątkiem ananasa :-)

Awokado natomiast zawiera śladowe ilości cukru, choć za to bardzo dużo tłuszczu, 
ale za to jakiego - same najlepsze kwasy omega 3 i 6 oraz bardzo długą listę mikroelementów.
Są to przeciwutleniacze, antyoksydanty, potas czy luteina.


 

Owoc ten odkryłam dopiero, gdy dietetyczka umieściła go na mojej liście żywieniowej. 
dieta cud 

Ma ono neutralny smak a do tego kremową, plastyczną konsystencję, więc może być bazą wielu potraw. Stosowałam je głównie jako dodatek do sałatek oraz w postaci:


1. Guacamole - czyli meksykańska pasta do pieczywa.

Moja ulubiona kompozycja to dodatek czosnku, drobno posiekanych rzodkiewek i pomidory krojone w plastry lub koktajlowe, zajadane w całości.


Niedawno odkryłam również inne, niezliczone możliwości zastosowania awokado i jestem zachwycona jego wszechstronnością.

2. Koktajl z awokado.

Tu można szaleć do woli i komponować swoje ulubione składniki oraz odkrywać nowe smaki. 
Moja podstawowa wersja to awokado zmiksowane z truskawkami i mlekiem roślinnym.
Po takiej miksturze czuję, że pięknieję od razu :-)




3. Pesto z awokado. 

To jest dla mnie spore zaskoczenie, że można je tak wykorzystać, ale jego kremowa konsystencja nadaje się do tego idealnie. Dodatek bazylii lub natki pieruszki, ulubionych orzeszków, papryczki chili czy suszonych pomidorów, oliwy i sera, uczyni to danie wyrafinowanym poczęstunkiem, nawet dla naszych gości. 


Z awokado można przygotowywać również desery w postaci kremów, zupy czy zapiekać 
je z farszem. 


Ja swoje kulinarne doświadczenie i gotowanie z awokado, odbyłam dzięki  

Wydawnictwu Vivante 

i starannie wydanej książeczce kucharskiej, której głównym bohaterem jest właśnie awokado
Znajdziecie w niej te i wiele innych zaskakujących propozycji na wykorzystanie tego owocu.



A jakie są Wasze doświadczenia z owocem awokado?

61 komentarzy:

  1. Mnie do awokado przekonały córki, bardzo mi smakuje. Uczę się wybierać dojrzałe.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam sałatki, zwłaszcza robione teraz

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne zdjęcia. Jadam awokado od dawna, to właśnie awokado pomogło mi wyzdrowieć podczas sztywnienia stawów. Jem w różnej postaci, choć najczęściej bez dodatków, zwyczajnie na kanapce. :) Mega mi smaku zrobiłaś. hehe :D

    Miłego weekendu. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O proszę! Ja też się średnio zachwycam egzotycznymi owocami bo są dla mnie niemalże identycznego smaku. Awokado jadłam na surowo a tu proszę ile możliwości. Wiem, że można zajrzeć i poczytać w necie ale jakbym tak miała ze wszystkim siadać i czytać to nic bym nie zrobiła w tej mojej codzienności. Na szczęście mam Ciebie :)) Dzięki, z chęcią skorzystam z informacji :) Moc uścisków przesyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też przekonałam się dopiero wtedy,kiedy dietetyczka umieściła go w mojej diecie :-) Na szczęście bardzo się polubiliśmy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowo mi nie podeszło. Ale za to uwielbiam go w moich domowych kosmetykach 😉

    OdpowiedzUsuń
  7. Avocado to prawdziwy skarb - uwielbiam! żeby jeszcze nie było takie drogie...
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham awokado! Pierwszy raz go spróbowałam gdy nie było jeszcze dostępne w Polsce. Dobrze że już jest! 😉

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie mam avocado, ale będę robiła pastę z jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam awokado! A ponieważ lubię też jajka, to jednym z moich ulubionych dań jest jajko zapiekane w awokado :) Polecam bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Książka idealna dla mojej mamy - uwielbia awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja również długo nie mogłam się do niego przekonać! Ale ostatnio zaczęłam się z nim zaznajamiać bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne przepisy, chętnie skorzystam. Koniecznie muszę częściej stosować awokado w kuchni.
    Pozdrawiam ciepło :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne zdjęcia. Uwielbiam awokado ale nigdy nie miałam na nie pomysłu. Dzięki😀

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam awokado, dodaje do większości posiłków śniadaniowych. :) Piękne zdjęcia!
    <3

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Avokado nie należy do tanich, ale bardzo je lubię, nawet zamiast masełka na kanapce.
    Możliwości daje mnóstwo.
    Pozdrawiam.:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham avokado, używam na różne sposoby i pestkę też, chcociaż nic o niej nie piszesz...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pestkę z awokado można wykorzystać?

      Usuń
  18. Uwielbiam awokado, ostatnio często się zajadam

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo często używamy, w różnych kompozycjach smakowych i na przeróżne sposoby. Ostatnio jako składnik smoothie z pokrzyw - cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Książka i przepisy idealne dla mojej mamy, która uwielbia awokado :) Ja dopiero muszę się przekonać do jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Awokado ze względu na walory zdrowotne od dłuższego czasu gości na naszym stole w postaci past, sałatek a ostatnio salsy.
    Trzeba jednak pamiętać, że dobre awokado to dojrzałe awokado.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Awokado jest zdrowe i zawiera dobre kwasy. Jednak nie przepada za nim. Chyba nie jadłam dobrze przygotowanego.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja rozumiem, że awokado to super pożywienie, ale żeby aż całą książkę o nim jednym napisać? podziwiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię awokado :) Nawet próbowałam kiedyś wyhodować swoje z pestki ale niestety się nie udało :(

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwilelbiamy awokado! Nawet moja roczna córeczka wcina awokado z bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam awokado w każdej postaci! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. uwielbiam awokado, często wyjadam łyżeczką wprost ze skórki - tylko lekko posolone!

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo lubię avocado! Świetnie smakuje nie tylko w wersji na słono! : )

    OdpowiedzUsuń
  29. Moim ulubionym egzotycznym owocem jest mango. Awokado jeszcze nie jadłam, ale pewnie kiedyś to nadrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam awokado w każdej postaci! Mogłabym jeść naprawdę często! Mniam! Bardzo dobrze, ze pojawił się ten owoc na Twojej diecie cud i już zagościł na stałe w menu!

    OdpowiedzUsuń
  31. Czasme stosuję awokado jako skladnik do maseczki na twarz, bardzo ładnie odżywia:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bomba witaminowa pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. No u mnie doświadczenie marne, przyznaję, ale postaram się to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Awokado zdarza mi się używać i bardzo lubię - szczególnie do makaronów, sałatek. No i swoją drogą bardzo ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  35. A ja jeszcze nie umiem się do niego przekonać. Kurcze, najwyższa pora to zmienić i spróbować, bo tych opcji nawet nie znałam.

    OdpowiedzUsuń
  36. Robiłam niedawno sałatkę z rukolą i serem pleśniowym oraz sosem vinegret. Była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam awokado, bardzo często jem solo lub w sałatkach.

    OdpowiedzUsuń
  38. Spróbuj tez koktajlu z awokado. Robiłam ostatnio z dodatkiem migdałów i wymiata! Kasia | http://www.wysmakowane.pl/

    OdpowiedzUsuń
  39. Awokado najlepiej mi smakuje w postaci pasty do chleba z jakiem i czosnkiem. Twoje propozycje wykorzystania awokado są ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Uwielbiam awokado, najczęściej dodaję go do sałatek,sushi również bez niego się nie obędzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  41. Całkiem niedawno próbowałam awokado i smakowało dla mnie zupełnie niczym. Tak jak wspomniałaś, smak ma neutralny, aczkolwiek słyszałam już tyle historii o tym, jakie jest zdrowe, że sama zacznę korzystać z niego częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Samo awokado średnio mi smakuje, ale w sałatkach to już zupełnie co innego. Oczywiście awokado wylądowało w kolekcji mich roślin egzotycznych wychodowanych z pestki. Rośnie jak oszalałe i pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  43. Awokado super sprawa :) Ja mogę Ci polecieć zapiekane z jajkiem i dodatkami według uznania (przepis Ani Lewandowskiej), bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Wspaniałe zdjęcia!!! Uwielbiam awokado i też często dodaje do sałatek!!!
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  45. Bardzo lubię awokado. Najczęściej jem je w sałatkach, ale pysznych inspiracji nigdy za wiele.

    OdpowiedzUsuń
  46. Muszę nabyć tą książkę! :D

    OdpowiedzUsuń
  47. Natchnęłaś mnie do zrobienia dzisiaj pesto z awokado <3 Dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
  48. Uwielbiam avocado, odkryłam je lata temu we Francji, jak jeszcze w Polsce trudno było je znaleźć. Zajadałam się nim bez opamiętania, zanim nie odkryłam ile ma kalorii:)))) teraz często mam je w swojej kuchni, ale juz bardziej uważam z ilością:))))

    OdpowiedzUsuń
  49. Ja z chęcią zrobiłbym pastę z awokado.

    OdpowiedzUsuń
  50. Awokado uwielbiam i lacze z czym tylko sie da.

    OdpowiedzUsuń
  51. Lubię smarować chleb awokado zamiast masła. Poza tym książka wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  52. Awokado jeszcze nie miałam okazji spróbować w smaku, za to jako składnik szamponu - jak najbardziej. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  53. Przyznam się szczerze że jeszcze nie próbowałam . I wstyd się przyznać do tego znając jego zdrowotne właściwości. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  54. Ja bym wybrała koktajl - na takie cudo mam ochotę !

    OdpowiedzUsuń
  55. Awokado w mojej kuchni musi być:)
    Uwielbiam ten delikatny smak. Jest tylko jeden warunek - musi być dojrzałe, bo w przeciwnym razie jest paskudne i twarde.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  56. Ja też przez bardzo długi czas nie mogłam się przemów do spróbowania tego owocu. Jednak w końcu przekonałam się o tym, że jest całkiem smaczne, zwłaszcza w formie koktajlu. :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Bardzo lubię awokado, szczególnie w postaci pasty. :)

    OdpowiedzUsuń

Mój Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 world by Holly , Blogger